Portaal

Theme Park World is slechts één van de vele websites die over pretparken en achtbanen gaat. De pretpark community is groot dus bestaan er ook vele sites door en voor pretparkfans. Het portaal is jouw hub naar andere sites in de pretpark wereld, gaande van nieuws sites tot interessante tools en zoveel meer.

We zijn altijd op zoek naar nieuwe zaken die wijzelf en onze bezoekers interessant vinden. Heb je zelf een website, podcast, vlog,… en zou je die hier graag in onze lijst willen zien staan?! Neem contact met ons op!

Portaal

Theme Park Insider - taal: Engels - Opgericht door journalist Robert Niles en is één van de grootste pretpark sites op het internet. Niet alleen brengt het het laatste nieuws uit pretparkland (wereldwijd), TPI biedt ook artikels een Amerikaanse parkgids aan.
Themeparkfreaks - taal: Nederlands - Een Belgische site die focust op nieuws over pret-, dieren- & waterparken van over de hele wereld. TPF is ook een goede site als je graag een parkreview leest of op zoekt bent naar artikels en fotogallerijen.
Parkerlebnis - taal: Duits - Een Duitse pretparksite die nieuws over pretparken en dierenparken brengt vanover de hele wereld.
Parksmania - taal: Italiaans - De grootste Italiaanse site over pretparken. Ze brengen nieuws van pretparken vanover de hele wereld. Ze hebben ook een parkgids die niet alleen Europese parken bevat, maar tevens ook Amerikaanse parken en parken uit andere werelddelen. Ook zij organiseren elk jaar hun eigen awards.
Roller coaster database - taal: meerdere talen beschikbaar - Een imposante database die elke achtbaan ooit gebouwd op de wereld bevat! Als je zoekt voor een bepaalde achtbaan, dan vind je die hier. Elke achtbaan heeft zijn eigen fiche met zijn statistieken, foto's en links naar enkele video's. Voor informatie over een achtbaan, ben je hier op de juiste plek.
Coast 2 coaster - taal: Engels - Met het gebruik van de RCDB database pint Coast2coaster elke achtbaan en alpine coaster ter wereld vast op een map. Erg handige taal als je een pretpark roadtrip wilt plannen.
ThemeParks EU - taal: Engels- Parkgids die informatie verschaft over Europese pretparken. Daarnaast brengen ze ook nieuws over deze parken.
ThemeParks UK - taal: Engels - Net als ThemeParks EU verschaft deze site informatie en nieuws, maar dan enkel over de (grootste) parken in het Verenigd Koninkrijk.
ThemeParks US - taal: Engels- Broertje van de Europese ThemeParks sites maar dan handelend over de Amerikaanse pretparken.
Rides.nl - taal: Nederlands - Nederlandse parkgids die focust op Europese pretparken, dierenparken, musea en andere toeristische attracties. Ze bieden ook tickets aan voor sommige parken, soms met korting.
Coaster-count - taal: meerdere talen beschikbaar - De meest gebruikte tool die coaster fans gebruiken om hun achtbanen te tellen. Deze site laat je aanduiden welke achtbaan je hebt bereden. Ze hebben filters waarmee je je teller kan personaliseren en je kunt zeldzaamheidspunten scoren voor achtbanen die weinig tot niet bereden zijn.
Coaster counter.com - taal: Engels - Ook een tool om je bereden achtbanen bij te houden. Hoewel ze minder opties hebben dan coaster-count hebben ze wel een eigen app.
Theme park review - taal: Engels - Opgericht door Robb Alvey werd TPR al snel de grootste community voor pretparkfans op het internet. Hoewel de meeste leden Amerikaans zijn, hebben ze leden vanover de hele wereld. Ze plannen trips voor hun community en zijn natuurlijk ook gekend voor hun uitgebreide YouTube kanaal met vele onride video's.
Themepark.nl - taal: Nederlands - Themepark.nl is één van de grootste communities van de Benelux. Ze plannen verschillende trips en hebben daarnaast ook een groot actief forum en zelfs een eigen coaster counter.
Rollercoaster friends - taal: Nederlands - Belgische achtbaanclub alhoewel het vrijwel alleen Nederlands-sprekende Belgen als lid heeft. Ze plannen trips doorheen Europese pretparken en soms ook daarbuiten.
Park trips - taal: Nederlands - Niet echt een achtbaanclub maar eerder een effectief platform voor pretparkfans waar iedereen die aangesloten is een eigen uitstap kan plannen en dat platform kan gebruiken om compagnons te zoeken. Het is een facebookgroep waarvan je lid moet worden, maar ze accepteren iedereen in de groep die van pretparken houdt.
American coaster enthusiasts - taal : Engels - Best gekend als ACE, het is de grootste achtbaan club ter wereld. Alhoewel de naam al zegt dat deze club voornamelijk Amerikaans is accepteren ze ook niet-Amerikaanse leden. Niet alleen organiseren ze evenementen voor hun leden, ze steken ook heel veel werk in het behouden van oude, klassieke achtbanen.
European coaster club - taal: Engels - De grootste Europese club voor achtbaanfans. De club is in Groot-Brittanië gelegen maar organiseert trips doorheen heel Europa en richt zich op elke Europese fan.
Parcs passion - taal: Frans - Franse achtbaanclub die trips organiseert naar voornamelijk Europese parken. Ze posten ook nieuws en video's op hun website.
Capte - taal: Spaans - Club van Spaanse achtbaanfans. Ze spreken vooral af in Spaanse pretparken.
Golden ticket awards - taal: Engels - De Golden Ticket Awards, georganiseerd door Amusement Today, worden als de oscars van de pretparkindustrie aanzien. Elk jaar worden er in verschillende categorieën winnaars gekozen door een geselecteerde groep pretparkfans afkomstig uit Amerika en Europa.
Diamond theme park awards - taal: meedere talen beschikbaar - Belgische awards die zich vooral focust op pret- en dierenparken in de Benelux. Al hebben ze ook categorieën over Europese pretparken en achtbanen. De winnaars worden bepaald door mede een vakjury, een publieke poll en de pretparken zelf.
Amusement today - taal: Engels - Amusement Today is het grootste pretparkmagazine in de community. Jaarlijks geeft het 14 nummers uit, goed voor meer dan 700 pagina's over de pretpark industrie. Zij zijn ook de organisator van de Golden Ticket Awards.
Brakesection - taal: Nederlands - Nederlandstalig magazine dat vooral over Europese pretparken schrijft. Ze brengen 5 nummers per jaar uit, het eerste in april en het laatste in december. Somme kleine artikels kan je ook op hun site terugvinden. Je kan meteen de jaarlijkse 5 edities betalen of elke editie apart.