Legendia

Polen komt pas de laatste jaren opzetten in de Europese pretparkwereld, maar de geschiedenis van Legendia gaat al terug tot 1959. Dan opende het park als Śląskie Wesołe Miasteczko, oftewel Silesian Amusement Park in het Pools. Het park opende met een zestigtal attracties, waaronder een grote zwiermolen met vliegtuigjes (dezelfde soort zwiermolen kan je terugvinden in Blackpool Pleasure Beach).

Op achtbanen was het iets langer wachten. Pas rond 2003 verschenen de eerste achtbanen in Legendia, het ging om kermis coasters die het park ergens op de kop heeft kunnen tikken. Het park heeft ondanks dat het pas in 2003 aan achtbanen begon toch al 6 achtbanen versleten, allemaal kermis achtbanen waaronder 2 Zyklon Galaxy’s.

Tegenwoordig kennen we het park vooral dankzij de aanwezigheid van Lech Coaster, een Vekoma nextgen looping coaster die door elke achtbaan fan die hem bereden heeft hoog wordt aangeprezen. Het park is de laatste jaren aan een opmars bezig want het bouwde ook een gloednieuwe interactieve darkride (de eerste in Polen) en laatst ook een rapid river.