El Toro | Theme Park World

El Toro

Onze oosterburen hebben de meeste achtbanen van alle Europese landen en wereldwijd staan ze op de derde plek. Desondanks kan het aantal Duitse houten achtbanen op je hand tellen, ze hebben er maar vijf. Wodan (Europa Park) en Colossos (Heide Park) zijn de grootste en voornaamste, ook Bandit van Movie Park Germany is bekend, al dan niet om de juiste reden… In deze Coaster World bespreken we één van de twee overblijvende Duitse woodies: El Toro van Freizeitpark Plohn.

Tien jaar geleden verbaasde Freizeitpark Plohn pretparkland met de opening van El Toro. Tot dan telde het oost-Duitse pretpark maar twee achtbanen: een oude Zierer Flitzer die eerder al in Hellendoorn te berijden was, en een simpele wacky worm achtbaan. En opeens stond daar een houten achtbaan van de gerenommeerde Amerikaanse achtbaanfabrikant Great Coasters International te pronken.

Het was nog maar de derde achtbaan van GCI in Europa. In 2006 opende Thunderbird in het Finse PowerLand en in 2007 werd Troy in Toverland geopend. De fabrikant is enorm geliefd bij de fans en Freizeitpark Plohn zette zich zo toch wel op de kaart bij de liefhebbers.

Qua statistieken valt El Toro niet erg op in vergelijking met andere GCI banen. Met een lengte van 725,1 meter is El Toro niet zo kort te noemen voor een achtbaan in het algemeen, maar in vergelijking met andere GCI banen is El Toro wel één van de kortste. Ook de topsnelheid van 73,4 km/uur is niet zo hoog maar El Toro slaagt er wel in het snelheidsgevoel niet te verliezen. Je raast door de baan van begin tot einde, op geen enkel moment heb je het gevoel dat de trein zijn vaart verliest. Een gave die we wel in meer banen van GCI terug vinden.

Met een hoogte van 24,5 meter is El Toro ook één van de kleinere GCI’s, de baan heeft geen echte uitgesproken first drop. Om toch iets van een first drop te merken moet je al backseat gaan zitten. Maar de baan maakt dat op andere manieren goed. El Toro bevat heel veel en leuk bochtenwerk met kleine hoogteverschillen tussenin gesmeten. Typische GCI-goodness!

Snelheid
Lengte
First drop
Bochtenwerk
Airtime
Soepelheid/comfort
Intensiteit
Thematisatie/omgeving

Score: 3,06 op 5

El Toro is een erg leuk baantje, bij de topklasse van de houten achtbanen hoort hij niet maar voor een park als Freizeitpark Plohn is het wel een fantastische baan. Een score van 3,06 is dan ook passend te noemen. Het enige wat de baan echt mist om tot de toppers te behoren is een goede first drop, het is het enige echte minpuntje aan de baan. Maar laat dat je niet stoppen om El Toro te berijden!