#CoasterWorld: Yukon Quad

In dit Coaster World artikel belichten we een achtbaan die de meeste lezers waarschijnlijk nog niet gedaan hebben. Yukon Quad opende begin vorig jaar zijn deuren in Le Pal, een combo dierentuin-pretpark centraal gelegen in Frankrijk. Toch kan je al ervaring hebben met deze coaster, Le Pal koos voor een gespiegelde versie van Juvelen uit het Deense Djurs Sommerland. Een zogenaamde family launch coaster waar je op quads zit in plaats van de traditionele zitjes.

Juvelen staat hoog aangeschreven bij de meeste achtbaanfans. Dat Le Pal dit jaar een gespiegelde kloon van die baan opende was voor mij meer dan reden genoeg om naar centraal Frankrijk te rijden om Le Pal en Yukon Quad uit te gaan testen. Daarmee behoor ik tot de eerste honderd berijders van de baan, en als je je op 13 april naar Le Pal haast kan je ook nog net tot die club behoren. Yukon Quad werd door 95 coaster-count leden aangevinkt en is daardoor zelfs nog een zeldzaamheidspunt waard! Nu dan toch nog…

Yukon Quad wordt door zijn fabrikant, Intamin, verkocht als een family launch coaster geschikt voor kinderen en volwassenen. Typisch voor dit product van de Zwitserse achtbaanbouwer is dat je op een quad zit. Met deze zitpositie gaat het de concurrentie aan met de motorbike coaster van Vekoma, al zit je bij Intamins versie wel nog rechtop en niet zoals bij een moto naar voor gebogen. Dat is zonder Vekoma ’s motorbike coaster te kort willen doen wel een aangenamere zitpositie.

Yukon Quad heeft twee lanceringen en bereikt een topsnelheid van 89 km per uur. Intamin koos niet voor een LSM of LIM-systeem maar voor een bandenlancering. Opmerkelijk maar het doet de baan absoluut geen afbreuk, beide lanceringen zijn best pittig. Noch Intamin of RCDB vermelden iets over de kracht van de lanceringen, afgaande op de POV-video’s voltrekt de eerste lancering (vanuit stilstand) zich in net geen 4 seconden en de tweede (vertrekkende op snelheid) in een goede 2,5 seconden. Dat zijn zeker geen slechte cijfers. Al kan de zitpositie natuurlijk ook helpen bij het snelheidsgevoel.

Desondanks dat Intamin over een baan voor de hele familie spreekt ligt de minimumlengte aan de hoge kant. Onder 1m20 wordt er niemand toegelaten. Dit ligt iets hoger dan bij andere familie achtbanen, zo mag je al vanaf 96cm in De Draak van Plopsaland De Panne en is Phantasialands Colorado Adventure – toch ook wel een pittige familie achtbaan te noemen – al toegankelijk vanaf een meter. Dat kinderen die wel groot genoeg zijn niet afgeschrikt worden door de pittigheid van de baan kon ik zelf waarnemen. Kinderen durven tegenwoordig net iets meer dan de kinderen van vroeger.

Yukon Quad moet het vooral hebben van vele bochtenwisselingen die laag bij de grond blijven. De baan gaat zelf niet hoger dan 12 meter waardoor hij zijn punch blijft houden tot het einde. Een puike prestatie want met een tracklengte van een kilometer is Yukon Quad niet bepaald kort. Airtime biedt deze baan niet echt, op een tweetal plaatsen heb je een beetje floating airtime maar dat is het dan ook. Natuurlijk is dit type achtbaan niet echt bedoeld om er extreme airtime op te ervaren. De sterke punten van de baan zijn duidelijk de bochten en de twee lanceringen, de tweede voelt trouwens nog een pak krachtiger aan dan de eerste.

Le Pal is een park dat sterk inzet op atmosfeer en thematisatie en heeft die lijn mooi doorgetrokken bij Yukon Quad. De hele omgeving is netjes aangekleed om je in Canada te doen wanen. Zeker over een jaar of twee als de planten tijd hebben gekregen om te groeien zal Yukon Quad nog beter tot zijn recht komen. Net als zijn oudere Deense broer heeft ook Yukon Quad een voorshowtje. Zonder hierover meer over te willen verklappen is dit toch iets minder aangepakt dan dat Djurs Sommerland dat heeft gedaan bij hun versie. Dat is ook het enige minpunt over deze baan te noemen. Zowel Juvelen als Yukon Quad zijn op een vergelijkbaar niveau gethematiseerd en geven beiden een fantastische rit weg. Het is moeilijk om tussen deze twee een favoriet te kiezen…

Snelheid
Lengte
Lancering
Bochtenwerk
Airtime
Soepelheid/comfort
Intensiteit
Thematisatie/omgeving

Score: 3,31 op 5

Le Pal heeft met Yukon Quad een fantastische keuze gemaakt. De baan spreekt echt iedereen aan, in tegenstelling tot meeste familie achtbanen heeft Yukon Quad ook voor de oudere familie leden genoeg te bieden. Le Pal heeft nog geen echte thrill achtbaan, Yukon Quad kan daartoe het perfecte opstapje worden. Yukon Quad scoort op bijna elk punt echt goed waardoor het eindigt met een score van 3,31.