Untamed

Heel wat coasterfans uit de Benelux zullen ongetwijfeld de komende weken een bezoekje aan Walibi Holland gepland hebben. De reden moet niet ver gezocht worden: Untamed is geopend! Het Nederlandse Walibi park heeft de eer de eerste hybride Rocky Mountain Construction achtbaan in Europa te openen. In deze #CoasterWorld laten we ons volledig ontemmen!

Voor heel wat Belgische en Nederlandse achtbaanfanaten zal Untamed hun eerste RMC achtbaan zijn. Het is nog maar de tweede baan die de Amerikaanse achtbaanfabrikant geopend heeft in Europa. Het Zweedse Kolmarden – verrassend genoeg een dierentuin – had de primeur om met de eerste Europese RMC uit te pakken. En er is nog een derde in aanbouw in het Poolse Energylandia. Allemaal niet echt bij de deur, en voor de andere RMC’s moet je het Europese continent verlaten.

Robin Hood is nog niet compleet verdwenen uit het park…

Net als andere banen van RMC is Untamed een conversie van een oude houten achtbaan. Walibi Holland had met Robin Hood een houten achtbaan staan die al wat jaartjes oud was, en niet echt meer geliefd was onder het publiek. Bij toeval stootte Mascha Van Til op Iron Rattler en was meteen overtuigd dat zo’n RMC conversie de ideale keuze zou zijn voor Robin Hood. Een match made in heaven: Robin Hood is nog gebouwd door Vekoma indertijd en laat Vekoma nu net de Europese verdeler van RMC zijn…

Untamed maakt deel uit van de nieuwe Wilderness zone. Het thema is niet echt in een verhaal of iets dergelijks uit te drukken maar als je daar over heen kan kijken is de Wilderness zone best gezellig en aangenaam om in te vertoeven. De zone komt veel beter en mooier over in het echt dan op foto’s. De wachtrij van Untamed is mooi in het groen aangelegd en je hebt overal mooi zicht op de baan. De binnenkant van het station is erg prachtig gedaan, het groene plafond zorgt voor een goede vibe.

RMC doet niet mee aan saaie normale bochten tussen station en lifthill, dus ook bij Untamed begint de pret al meteen als je het station uitrolt. De outbanked bocht is een mooie starter. De lift gaat 36,5 meter hoog, daarmee ligt Untamed net onder het gemiddelde. Ter vergelijking: gemiddeld zijn de banen van RMC 42,5 meter hoog [(inclusief Zadra en Gwazi, beiden onder constructie), (van Lightning Rod is er enkel een daling bekend, geen hoogte)]. De hoogste RMC baan is Steel Vengeance (Cedar Point) met 62,5 meter. De kleinste is te vinden in Six Flags Mexico, Medusa Steel Coaster klokt af op 29,5 meter.

Na een 80° drop raas je over een micro bunny hill. In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk zou kunnen verwachten levert dit geen echt ejector airtime moment op. Het voelt aan als een kleine drempel. Vervolgens komt het wereld unieke 270° double inverting stall element. Best te omschrijven als een zero g-roll die als hij bijna volledig is doorgerold weer besluit terug te rollen. Zo krijg je 2 inversies in 1 element en ze voelen ook echt aan als twee inversies. Een leuke ervaring, maar de belevenis is niet erg veel verschillend van een zero g-roll en ook niet zo intens.

Ondanks dat Untamed is aangekondigd als de RMC baan met de meeste inversies op, zijn ze er in geslaagd nog 14 airtime momenten in te verwerken. Dat laatste is zeker niet gelogen, de baan zit vol met airtime. Geen zachte floating airtime maar lekkere sterke ejector airtime die je met alle macht uit je stoeltje probeert te rukken. Enige opmerking: jammer genoeg bevat Untamed geen zijdelingse airtime zoals de meest andere RMC banen die wel hebben. De zogenaamde outside stall levert geen zijdelingse airtime op, wel gewoon stevige airtime.

Over het aantal inversies valt te discussiëren. De – volgens Walibi – vierde inversie op de baan is wat RMC een 140° stall noemt. 140 graden lijkt ver genoeg om over een inversie te kunnen spreken, bij het berijden van de baan kwam deze inversie helemaal niet als een inversie over maar eerder als een enorm overbanked stukje track. Het is een punt waar achtbaanfans uren over zullen kunnen discussiëren. Indien je dit niet als een inversie meetelt heeft Untamed er 4 in plaats van 5 en dan moet het het record delen met Steel Vengeance van Cedar Point.

Als het op inversies aankomt is het beste voor het laatste gehouden. De barrel roll, vlak voor de remmen, biedt enorm stevige hangtime! Een fantastische manier om de baan af te sluiten. En dat alles beleef je in vrij comfortable zitjes. RMC voorziet bij hun lapbars nog een extra stukje beveiliging ter hoogte van de scheenbenen. Geen paniek, die bars daar komen niet te dicht tegen de scheenbenen te zitten en hoewel het een stukje vrijheid afpakt, zijn die scheenbeugels zeker niet pijnlijk te noemen. Er zijn ook riempjes voorzien, deze zijn echter ruimer dan bij Goliath. Deze Intamin megacoaster heeft nogal korte riempjes maar op Untamed hoeft de bredere medemens deze riempjes dus een pak minder te vrezen.

Snelheid
Lengte
First drop
Bochtenwerk
Airtime
Inversies
Soepelheid/comfort
Intensiteit
Thematisatie/omgeving

Score: 4,17 op 5

Walibi Holland heeft met Untamed niet alleen alle achtbanen in de Benelux overtroffen, het mag gerust bij de Europese toppers gerekend worden. Het is een echt airtime monster dat je van begin tot einde over de baan laat razen. En dat alles botersoepel! Voor de mensen die nog geen RMC baan hebben gedaan is Untamed een meer dan prima eerste baan. Over de beste plaats waren de meningen verdeeld: sommigen raadden frontseat aan, anderen vonden backseat meer de moeite. Er is ook een voelbaar verschil tussen een koude Untamed of een warmgereden Untamed. Test de baan dan ook zeker eens op het einde van de dag uit! Je dijen zullen het echter misschien minder leuk vinden 😉

Meer foto’s van Untamed vind je in deze foto galerij terug.