#CoasterWorld: Steel Vengeance

Toen Cedar Point aankondigde dat het zijn houten achtbaan Mean Streak onder handen ging laten nemen door RMC, werd elke achtbaan ter wereld super enthousiast! Cedar Point staat erom bekend records te breken en dus hoeft het niet te verbazen dat Steel Vengeance een aantal nieuwe records op zijn naam heeft weten te zetten. Maar het record van mééste airtime op een coaster ter wereld… Dat alleen al maakte Steel Vengeance dé baan waar we het meest naar uitkeken op onze East Coaster Tour. Maar kan de ‘Stalen Wraak’ de hype waarmaken?!

Bron: Cedar Point

Cedar Point zou Cedar Point niet zijn als hun nieuwste achtbaan geen nieuwe records zou verbreken. Niet alleen is Steel Vengeance de achtbaan met het meeste airtime ter wereld, het brak ook volgende records: snelste hybride coaster, hoogste hybride coaster, steilste drop op een hybride coaster, langste drop op een hybride coaster, langste hybride coaster, meeste inversies op een hybride coaster & ‘s werelds eerste hyper hybride coaster. Een hele waslijst maar natuurlijk moet je deze records met een korreltje zout nemen. Size doesn’t always matter!

De hype was ongezien groot. Reacties van de eerste berijders beloofden veel, er was eigenlijk alleen maar positiviteit en enthousiasme te horen over de baan en velen benoemden Steel Vengeance tot hun nieuwe favoriete achtbaan. Ondanks dat we op onze East Coaster Tour heel wat fantastische achtbanen gingen doen (Intimator 305, Skyrush, Lightning Rod…) was Steel Vengeance dé baan waar iedereen het meest naar uitkeek. Het zou het kersje op de taart worden, het hoogtepunt van de trip. Maar hoge verwachtingen zijn gevaarlijk want als je zoveel verwacht van een achtbaan, kan hij dan nog wel aan die verwachtingen voldoen?!

Het was echter moeilijk om de verwachtingen over de baan weg te dringen, Cedar Point lag als voorlaatste park gepland en dus hadden we de hele trip om nog over Steel Vengeance te kwijlen. Ik hoef er dan ook geen tekening bij te maken dat onze teleurstelling groot was toen we zagen dat de baan in storing lag toen we aankwamen bij Cedar Point… En ondanks dat dat hele park een waar coaster walhalla is, kon ik mijn gedachten en blik amper van Steel Vengeance afhouden.

Maar dat loonde uiteindelijk, want toen ik een leeg treintje zag passeren konden we ons meteen naar daar haastten en de grote menigte nog voor zijn. Desondanks dat hij de eerste twee uur gesloten bleef waren er toch een aantal mensen voor de gesloten wachtrij blijven wachten. Daardoor moesten wij nog een twintigtal minuten wachten voor het aan onze beurt was om onze stalen wraak te berijden. Ter vergelijking: de rest van de groep die vooraan het park zat toen ik hen een berichtje stuurde dat de baan openging moest een uur aanschuiven…

De backseat was de plaats waar we ons eerste ritje besloten te maken. Een logische plaats voor wie op zoek is naar intense airtime. Die eerste rit was fantastisch en ik wist nauwelijks wat ik erover moest zeggen. Open mond. Maar… ja, er is een maar… achteraf gezien vond ik het moeilijk om te zeggen of Steel Vengeance nu echt zoveel beter is dan mijn favoriete achtbaan (Outlaw Run van Silver Dollar City). Steel Vengeance had wel de belofte van meeste airtime waargemaakt maar ik had het gevoel dat ik ejector airtime mistte. Iets wat quasi alle andere RMC baan wel heeft. Er waren véél airtime momenten maar ze waren tussen floating en ejector airtime in. Natuurlijk klinkt dit heel teleurstellend, maar het zou dom zijn de baan na één rit al te beoordelen.

Dus ‘s avonds gingen we voor een tweede rit. Natuurlijk moet erbij gezegd worden dat nu de baan wél warm gereden stond, toen we hem ‘s middags bereden was hij nog maar net geopend. Deze keer besloten de hele andere kant van de trein uit te proberen: frontseat. En HOLY SHIT! Front is duidelijk waar de magie plaats vind! De 90° drop is pure awesomeness, de uitgebankte bochten en inversies benaderen de perfectie héél erg dicht. De baan is erg lang maar toch blijf je de hele rit door razen en lijk je geen seconde snelheid te verliezen! Het gedeelte waar je tussen de houten supports door raast doet je elk gevoel van richting verliezen. En waar ik eerst nog kloeg over het feit dat de vele airtime momenten net geen ejector waren… waren ze dat nu front wel! Wow, wow, wow…

Dus een héél belangrijke tip voor wie Steel Vengeance gaat berijden: doe hem front. Helaas hebben we niet meer kunnen testen of een opgewarmde Steel Vengeance back ook zo geweldig is, daarvoor was de wachtrij (die tussen 1,5u en 2u schommelde) te lang. Cedar Point verdient applaus door de wachtrij wel gewoon tot sluitingsuur open te houden en deze alsnog te verwerken! Zelfs een monsterrij was voor het park geen excuus om voor sluitingsuur mensen te weigeren. Iets waar heel wat parken een puntje aan kunnen zuigen.

Na dat tweede ritje was er natuurlijk geen enkele twijfel meer: Steel Vengeance is mijn favoriete achtbaan! Een mooiere #600 op de counter had ik niet kunnen wensen, de baan heeft echt alles waar elke achtbaanfan van droomt. Ik durf met gemak stellen dat dit de allerbeste achtbaan ter wereld is, en een park of fabrikant die die titel gaat willen afpakken zal héél wat uit hun mouw moeten schudden om nog maar in de buurt te komen.

Snelheid
Lengte
First drop
Bochtenwerk
Airtime
Inversies
Soepelheid/comfort
Intensiteit
Thematisatie/omgeving

Score: 4,83 op 5

RMC & Cedar Point hebben zo goed als de perfectie benaderd! Steel Vengeance haalt dan ook vlotjes in quasi elke categorie de volle score. Enkel op het puntje ‘thematisatie/omgeving’ kunnen er geen 5 sterren uitgedeeld worden, Cedar Point is geen park dat zwaar aan thematisatie doet en dat waarschijnlijk ook nooit zal doen. Steel Vengeance is wel mooi ingeplant en het is zeker geen kale bedoening maar als men hier ook de volle score wilt behalen zal men toch met iets meer moeten komen op dit vlak.

Het énige kleine zwak puntje op een anders perfecte score. Het valt te verwaarlozen. Vroeger ging men naar het Frontier Town gedeelte om Maverick te berijden en stond de wachtrij van Mean Streak er verlaten bij… Steel Vengeance heeft de rollen omgedraaid, op onze tweede dag was het meteen opstappen bij Maverick terwijl Steel Vengeance een uur wachtrij had staan. Cedar Point wordt door velen aanzien als beste attractiepark ter wereld en met Steel Vengeance hebben ze nu ook de beste achtbaan ter wereld. Boek je ticket richting Sandusky maar al.

Geef een reactie