#CoasterWorld: Gold Rush

2 oktober 2016 is een datum waarop heel wat Nederlandse achtbaanfans met verdriet op terugkijken. Dat was de dag dat de Thunder Loop in Slagharen zijn laatste rondjes reed, het park had besloten afscheid te nemen van zijn iconische Schwarzkopf achtbaan en het te vervangen door een nieuwere, moderne achtbaan. Die vervanger is er gekomen in de vorm van Gold Rush!

Het onderhoud van Thunder Loop was te duur geworden en dus besloot toenmalig Slagharen CEO Wouter Dekkers dat het welletjes was geweest en het tijd was om de baan te vervangen. Een nieuwe achtbaan zou goedkoper zijn dan het dure onderhoud verder zetten en het gaf Slagharen de kans om met iets nieuws uit te pakken dat beter past bij de moderne standaard.

Die vervanger opende in 2017: Gold Rush! Gold Rush is een infinity coaster van Gerstlauer. De baan is 33 meter hoog, 400 meter land (al rij je 620 meter dankzij de meerdere lanceringen) en bereikt een topsnelheid van 90 km/uur. Die topsnelheid wordt bereikt dankzij een triple launch: het karretje wordt eerst vooruit afgeschoten maar met onvoldoende snelheid om over de tophat te gaan. Het karretje wordt vervolgens achterwaarts gelanceerd, ook nu met onvoldoende snelheid om de dive loop achteraan de baan volledig te halen. Het karretje gaat weer voorwaarts door het station heen en wordt nu wel met voldoende snelheid afgeschoten om over de tophat te gaan en zijn circuit te vervolledigen.

Laat die triple launch je niet verrassen, de lanceringen zijn niet zo zwak als je rekening houdt met het feit dat de baan drie keer gelanceerd moet worden. Gerstlauer staat ook bekend dat ze vrij goede lanceringen maken. De tophat levert een leuke portie airtime op, net als een heuveltje even later in de rit. Je eindigt met een dive loop die je het station induikt.

De backseat is ongetwijfeld de beste plaats om Gold Rush in te berijden. Vooral vanwege de fantastische hangtime die het oplevert bij de tweede, achterwaartse lancering. Een effect dat nog sterker en leuker wordt eens de baan is warm gereden, dan schiet hij nog verder naar achter wat nog betere hangtime aflevert!

Gold Rush mag er misschien niet zo heel indrukwekkend uitzien, maar de rit maakt zeker wel indruk. Het is een bewijs dat achtbanen niet altijd hoog of lang moeten zijn om een goede rit af te leveren. Gold Rush is puur amusement in een compacte baan. De lapbars zijn comfortabel en zorgen voor een soepele, aangename rit.

Snelheid
Lengte
Bochtenwerk
Airtime
Inversies
Soepelheid/comfort
Intensiteit
Thematisatie/omgeving

Score: 3,13 op 5

Gold Rush is een erg goede vervanger van de Thunder Loop. Het biedt meer thrill en heeft een erg hoge herhalingswaarde. Eén ritje is gewoon niet genoeg, gegarandeerd wil je op deze baan meerdere ritjes maken. Gold Rush is een goed excuus om Slagharen eens te bezoeken, voor een park als Slagharen is deze baan een fantastische investering geweest. Soortgelijke parken mogen best eens komen kijken als ze ergens mosterd vandaan willen halen…

Meer foto’s van Gold Rush en Slagharen kan je terugvinden in onze foto galerij!

Geef een reactie