Anubis: the ride

We kijken allemaal met veel interesse naar de buitenlandse parken en de soms gigantische achtbanen die ze daar neerzetten. Het gras ziet er groener uit aan de overkant, ook als het op pretparken en coasters neerkomt. Maar ook bij ons zijn er goede achtbanen te vinden! Daarom belichten we in deze Coaster World een achtbaan uit eigen land: Anubis, the ride.

Tien jaar geleden brak er een nieuw tijdperk aan voor Plopsaland De Panne. De komst van Anubis: the ride heeft het pretpark aan de Belgische kust zeker geen windeieren gebracht. Opeens stond er een lanceer achtbaan met inversies in een Studio 100 park dat zich toch vooral op kinderen richtte.

Met de komst van Anubis was er nu ook iets te vinden voor de ouders, de oudere kinderen in het gezin die al ietsje meer willen en ook ons achtbaanfans. Anubis was dus echt wel een game changer voor Plopsaland. Het zette het park op de kaart als volwaardig pretpark, als een park waar de andere Belgische parken rekening mee moesten gaan houden.

Anubis kreeg meteen veel lof en werd al snel uitgeroepen tot beste achtbaan van het land. Een titel die het nu exact tien jaar later lijkt te moeten afstaan aan Fury, de nieuwste achtbaan van Bobbejaanland (veel meer over Fury in onze podcast). Opmerkelijk: ook die achtbaan is een lanceer achtbaan van dezelfde fabrikant: Gerstlauer.

Gerstlauer had nog maar net zijn eerste stappen gezet met lanceringen. Een jaar voordien opende het met Lynet, in het Deense Farup Sommerland, pas hun eerste launch coaster. De Duitse fabrikant bleek meteen raak te schieten, de launch van Anubis mag wel stevig genoemd worden. In amper drie seconden wordt je tot de topsnelheid van 90 kilometer per uur gelanceerd. Hierbij vertrek je wel niet vanuit stilstand, een neerwaartse bocht uit het station laat het treintje op de lanceerstrook rollen waarop je meteen gelanceerd word.

Anubis is niet meteen de langste coaster, maar voelt ook niet echt als een korte baan aan. Zeker niet in vergelijking met de triple launch coasters die de laatste tijd aan het opkomen zijn. Na de lancering volgt een tophat met een leuke portie airtime, waarna je de eerste inversie in gaat. Alhoewel… zowel de bouwer als het park presenteren dit element als een dive loop en als inversie, maar of je echt volledig ver genoeg draait om over een inversie te spreken zal voor altijd voer voor discussie blijven onder achtbaanfans.

Daarna volgt een mini-tophat en doe je een Immelman. Hierbij geen discussie over inversie of niet. Dan volgt wat bochtenwerk, onderbroken door een midbrake, waarna de finale volgt: een lekker trage barrel roll vlak voor je de remmen induikt. Een portie goede hangtime is je deel in deze finale. Al bij al biedt Anubis een leuke portie thrill op een beperkte oppervlakte.

De baan is erg compact en is goed in het groen gelegen. Het station is erg knap gemaakt en het is de mooiste wachtrij die je in het park kan terugvinden. Vanaf het pad tussen het ingangsplein en de piratenzone heb je een mooi zicht op de baan en vooral de inversies. Een beetje jammer dat de lancering verborgen ligt, al loopt het parktreintje er vlak naast.

De baan is dus nu al 10 jaar oud en helaas laat zich dat ook voelen in de ritbeleving. Erg soepel loopt Anubis niet echt. We moeten niet overdrijven, de baan is zeker niet pijnlijk maar van een erg comfortabele ritbeleving kunnen we ook niet echt spreken. Laat dat echter niet aan je hart komen, Anubis blijft een fantastische achtbaan in het Belgische achtbaanlandschap.

Snelheid
Lengte
Lancering
Bochtenwerk
Airtime
Inversies
Soepelheid/comfort
Intensiteit
Thematisatie/omgeving

Score: 3,11 op 5

Anubis haalt met 3,11 op 5 een goede score, zeker voor Belgische normen. In een tijd waarin de Belgische parken volop aan het investeren geslaan zijn blijft de baan rechtstaan als één van België’s beste banen. Met een korte maar krachtige baan heeft Plopsaland De Panne hun pad geëffend naar verdere groei. Straks staat daar een Extreme Spinning Coaster maar het was Anubis die het park op de kaart zette.