Top 20 nieuwe grote achtbanen in 2021

Een nieuw jaar betekent nieuwe achtbanen! In 2021 gaan er volgens RCDB wereldwijd exact 184 nieuwe achtbanen open. Theme Park World nam dat lijstje onder de loep en pikte er 20 grote achtbanen uit waar wij alvast het meest naar uitkijken. In aflopende volgorde: onze top 20 van nieuwe grote coasters in 2021!

20. Naam onbekend – Fantasy Valley (China)

Fantastisch natuurlijk om de lijst te starten met een achtbaan waarvan we de naam nog niet weten. We weten eigenlijk quasi niks over deze nieuwigheid, dus waarom is deze baan – weliswaar als laatste – in onze top 20 terecht gekomen?! Omdat het om een nieuwe wing coaster van B&M gaat, toch geen klein bier.

Maar meer weten we ook nog niet: geen naam, geen statistieken en zelfs geen precieze openingsdatum. Wie weet overtreft B&M zichzelf en wordt dit de beste wing coaster die ze ooit gezet hebben, misschien ook niet… In ieder geval kunnen wing coasters best leuke achtbanen zijn, voldoende leuk om nog net in onze top 20 te geraken.

19. Emperor – SeaWorld San Diego (Verenigde Staten van Amerika)

© SeaWorld San Diego

Op plaats 19 komen we weer een B&M tegen, deze keer betreft het een dive coaster. Met een hoogte van 46,6 meter is Emperor eerder één van de kleinere in zijn soort maar ervaren achtbaanliefhebbers weten al langer dan vandaag dat zo’n statistiek niet zo veel hoeft te zeggen over de fun factor van een achtbaan.

Dive coasters verkopen vrij goed bij de parken, het is het 3e best verkopende achtbaanmodel van B&M na de inverted coaster & hyper coaster. Weliswaar nipt gevolgd door de wing coaster. Toch kunnen we Emperor niet veel hoger in onze lijst opnemen, hoe leuk de meeste dive coasters wel zijn blijven ze toch echt one trick pony’s. Hun drop is vaak fantastisch maar daarmee heb je het unieke van dit type achtbaan wel meteen gehad.

B&M staat ook niet bekend vanwege originele of innovatieve lay-outs en ook bij Emperor zie je de typische lay-out trekjes die je bij de meeste dive coasters wel terug ziet. Emperor verdient toch wel enige extra puntjes vanwege de hammerhead bocht en kurkentrekker, elementen die B&M bij Emperor voor een eerste keer gebruikt in een dive coaster.

18. Steel Taipan – Dreamworld (Australië)

Van Azië naar Noord-Amerika belanden we nu in Oceanië voor nummer 18 in deze lijst. Het Australische Dreamworld opent dit jaar Steel Taipan, een aangepaste kloon van Mack’s bekende Blue Fire model. Het is niet de enige nieuwe Blue Fire kloon die dit jaar open zal gaan want in Zuid-Korea opent Lotte’s Magic Forest er namelijk ook één. Dat is echter een exacte kloon die ons niet genoeg kon overtuigen om in deze lijst te geraken.

Steel Taipan heeft dus wel een aanpassing gekregen: deze baan zal namelijk een triple launch bevatten. Omdat te kunnen doen is deze baan dus ook geen gesloten circuit, het treintje zal via een transfer track op de lanceerstrook gebracht worden om vervolgens vooruit, achterwaarts en weer vooruit gelanceerd te worden. Na de laatste voorwaartse lancering volgt de gebruikelijke Blue Fire lay-out waarmee we allemaal vertrouwd zijn.

Omdat de baan ook eenmaal achterwaarts gelanceerd wordt bevat Steel Taipan ook een spike die gedeeltelijk draaiend is ontworpen. Een speciale toevoeging aan wat een meer dan degelijke lay-out is. Ongetwijfeld een aanwinst voor de Australische achtbaanfans.

17. Leviathan – Sea World (Australië)

Ook #17 uit onze lijst is in Australië te vinden want Sea World opent met Leviathan een nieuwe houten achtbaan van Martin & Vleminckx. Net zoals elke houten achtbaan van deze constructeur is ook Leviathan ontworpen door de Gravity Group. Verwacht een baan vol bochtenwisselingen en kleine heuveltjes.

Sea World (geen filiaal van de gelijknamige Amerikaanse parken) zet de baan als een familie achtbaan in de markt maar de POV video en statistieken geven toch aan dat Leviathan ook door thrillseekers gesmaakt zal kunnen worden. Met een lengte van exact 1 kilometer is Leviathan niet bepaald klein. De baan is 32 meter hoog en zal een topsnelheid van 80 km per uur bereiken.

En los van of de baan eerder op families of thrillseekers gericht is, zijn wij vooral blij om nog eens een goede nieuwe ‘klassieke’ houten achtbaan zien gebouwd te worden. Een verademing in een tijd waarin hybride conversies hoogtij vieren.

16. Hurricane Roller Coaster – Suzhou Amusement Land Forest World (China)

Een hele hap, de naam van het park waar deze nieuwe achtbaan later dit jaar zal openen. Voor alle duidelijkheid is ook nog ‘Roller Coaster’ aan de naam van de achtbaan toegevoegd voor de mensen die dachten dat deze nieuwigheid enkel maar een storm in een glas water zou zijn.

Hurricane Roller Coaster is een custom ontworpen launch coaster van Mack. De baan zal één LSM lancering bevatten die je naar vermoedelijk 129,6 km per uur zal brengen. Vermoedelijk want deze topsnelheid is nog niet officieel bevestigd. Wat we wel zeker weten is dat de baan 62 meter hoog wordt en daarmee de hoogste achtbaan zal zijn die Mack ooit gebouwd heeft. Indien het die vermoedelijke topsnelheid zal halen zal het eveneens ook de snelste coaster zijn die Mack ooit heeft gemaakt.

Hurricane Roller Coaster is vrij compact ontworpen waardoor de baan een echte out & back lay-out heeft gekregen. Er zijn 4 inversies waarvan de cobra roll rondom de top hat van de baan omwikkeld zit en de looping dan nog eens mooi midden de cobra roll verwerkt zit. Een erg interessante lay-out en wetende dat dit Mack’s hoogste én snelste achtbaan zal zijn is dit zeker een nieuwe grote achtbaan om naar uit te kijken.

15. Bombay Express – Bollywood Parks Dubai (Verenigde Arabische Emiraten)

Over #15 in deze lijst weten we ook niet bijster veel maar wat we weten is voldoende om ons enthousiast te maken voor deze nieuwe baan van Bollywood Parks Dubai. Het is net als Leviathan van Dreamworld een echte nieuwe ‘zuivere’ houten achtbaan. Zuiver tussen aanhalingstekens want de supports zijn bij Bombay Express van staal, de track is echter puur hout.

Deze baan is van de hand van GCI, en veel meer weten we eigenlijk niet van deze baan. Waarom staat deze dan toch zo hoog in dit lijstje? Omdat het park aangekondigd heeft dat Bombay Express het wereldrecord van meeste airtime op een houten achtbaan zou grijpen. En véél airtime, dat horen wij bij Theme Park World graag! Bovendien zal Bombay Express de allereerste houten achtbaan in het Midden-Oosten worden.

14. Big Dipper – Luna Park Sydney (Australië)

Terug naar Australië want daar opent Luna Park in Sydney best een speciale achtbaan. Big Dipper is de eerste Hot Racer achtbaan die Intamin mag bouwen. Dat is hun versie van de single rail coaster, een type achtbaan dat RMC eerder al op de markt bracht. In een eerder artikel bespraken we een resem nieuwe attractie concepten waarmee Intamin naar buiten kwam, waaronder dus deze Hot Racer.

De baan zal eerder klein en bescheiden zijn, met een bandenlancering die je tot 72 km per uur lanceert en 2 inversies bevat. We zijn vooral benieuwd naar Intamins versie op de single rail coaster en hoe deze al dan niet vergelijkbaar zal zijn qua ervaring met de versie van RMC.

13. Mission Ferrari – Ferrari World Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten)

En weer terug naar de Verenigde Arabische Emiraten, deze keer niet naar Dubai maar naar Abu Dhabi waar Ferrari World gelegen is. Vooral bekend vanwege Formula Rossa, nog steeds de snelste achtbaan ter wereld. Dit jaar zou daar – eindelijk – Mission Ferrari moeten open gaan. Het was een werk van lange adem want deze achtbaan stond tijdens ons bezoek in november 2016 al in de steigers.

Dat het zolang moest duren heeft ongetwijfeld te maken met de aard van deze achtbaan. Mission Ferrari is een SFX coaster, een nieuw soort high-tech achtbaan die het moet hebben van een resem speciale features waardoor dit type achtbaan een echte totaalbeleving zou moeten kunnen aanbieden. Achtbaan meets darkride.

Mission Ferrari bevat een resem lanceringen, tilt track, drop track en zou waarschijnlijk ook nog 2 inversies bevatten. Mission Ferrari is de allereerste SFX coaster die gebouwd wordt en zal dus ongetwijfeld een speciale en unieke ervaring afleveren. En samen met Bombay Express het ideale excuus om een reis naar de Verenigde Arabische Emiraten te plannen.

12. Jersey Devil Coaster – Six Flags Great Adventure (Verenigde Staten van Amerika)

Met Hot Racer hadden we al een single rail coaster in deze lijst, Jersey Devil Coaster is de tweede nieuwe single rail coaster in onze top 20. Deze achtbaan is weliswaar een raptor coaster van RMC. Niet de enigste nieuwe raptor coaster die RMC zal mogen openen in 2021 maar Silverwood’s Stunt Pilot is een pure kloon van Railblazer (California’s Great America) & Wonder Woman Golden Lasso (Six Flags Fiesta Texas) en kon ons daarom niet genoeg enthousiasmeren om in onze top 20 te geraken.

Jersey Devil Coaster is daarentegen een custom ontworpen lay-out (al zijn er geruchten dat Six Flags een kloon van deze baan in Six Flags Magic Mountain zou willen bouwen), en meteen een pak langer dan de eerder vernoemde raptor coasters. Deze baan wordt 914,4 meter lang, 39,6 meter hoog en zal een topsnelheid van 93,3 km per uur halen. Met een zero-g-roll, zero-g-stall & dive loop zijn er 3 inversies te vinden. RMC kennende kan dit niet anders dan een echt stevige thrill sensatie worden.

11. Decepticoaster – Universal Studios Beijing (China)

We hebben al een paar een kloon, of semi-kloon, vermeld in dit lijstje en #11 is gewoon een pure 100% kloon. Echter niet zomaar ééntje! Voor hun volledig nieuw park in Beijing dat later dit jaar open moet gaan heeft Universal ervoor gekozen om een kloon van The Incredible Hulk (Universal Islands of Adventure) in hun nieuw filiaal te zetten.

Een begrijpelijke keuze want het origineel in Orlando krijgt niks anders dan lof van iedereen die het bereden heeft. Een lancering die je naar de top van de “liftheuvel” afvuurt waarna een resem krachtig genomen inversies (7 in totaal) volgen.

© Universal Beijing

Beijing en Orlando liggen natuurlijk voldoende ver uit elkaar om een volledige kloon te verantwoorden, al zal is deze Chinese versie met een ander thema toch ook weer een beetje verschillend van de Hulk. Decepticoaster is namelijk vormgegeven naar de Tranformers films en Universal is niet schaars met thematisatie geweest. Helaas is de gekozen naam – Decepticoaster – van een verschrikkelijk niveau…

10. Naam onbekend – Ocean Flower Island Fairyland (China)

© Vekoma

Halverwege de top 20 komen we weer een nieuwe coaster tegen die nog geen naam gekregen heeft. Gezien de naam van het park zal dat ongetwijfeld best goed komen! #10 is een launch coaster van het Firestorm model van Vekoma. De Nederlandse achtbaanbouwer heeft zichzelf heruitgevonden en is, vooral in China, aan het boomen.

Van het Firestorm model hebben ze er al ééntje verkocht, die ging vorig jaar open in een Vietnamees pretpark. De video’s daarvan doen watertanden! Een LSM lancering accelereert de trein naar 115 km per uur in een vier-tal seconden. Vervolgens volgt een uniek ontworpen tophat en een lay-out vol met snel opeenvolgende bochtenwisselingen met tussenin nog eens 3 inversies.

En dat alles botersoepel zoals het de newgen Vekoma’s betaamt. Met deze lay-out en statistieken zou deze baan serieus wat aandacht trekken indien hij dichter bij huis gebouwd zou worden. Deze nieuwe Vekoma in Ocean Flower Island Fairyland samen met de andere nieuwe Vekoma’s daar doen ons oprecht nadenken over een pretparkreis naar China.

9. Naam onbekend – Fanta Park Glorious Orient (China)

En we blijven nog even bij Vekoma in China hangen want naast hun Firestorm model mogen ze ook 2 versies van hun Top Gun model openen in 2021. Beide versies komen in een Fanta Park Glorious Orient, eentje in Cixi en de andere in Ganzhou. Vekoma heeft echter nog 3 meer versies van dit model verkocht, alledrie aan Chinese parken. Die zijn echter voor 2022 en 2023 voorzien.

Het Top Gun model is net als de Firestorm een launch coaster, over de topsnelheid en hoogte zijn er geen statistieken bekend. De lengte bedraagt 912 meter en de baan bevat 3 inversies waaronder een 2 barrel rolls en wat Vekoma een rollover camel back noemt (een soort uitgerekte tophat die je over de kopt rolt). RCDB vermeld nog een sidewinder als vierde inversie maar of dat element je wel voldoende inverteert om het als inversie te tellen is nogal twijfelachtig.

Net als de Firestorm heeft Vekoma een lay-out in elkaar gestoken waar snelle bochten en inversies zich aan een snel en constant tempo afwisselen. Een formule voor een fantastische achtbaan als je het ons vraagt.

8. All Speeds – Sunac Land Chengdu (China)

China overheerst dit lijstje! Maar #8 is de laatste Chinese achtbaan in dit lijstje, beloofd. En om weer klonen boven te halen, onder het motto ‘beter goed gekopieerd dan slecht bedacht’ bestelde Sunac Land Chengdu een kloon van niemand minder dan Phantasialand’s Taron!

© Roller Coaster Dream

Taron is een achtbaan die bij vele achtbaanliefhebbers hoog in favoriete achtbaanlijstjes eindigt. De baan is snel, stevig en grijpt je van begin tot einde vast. Een ware topper. Weliswaar ook dankzij de overvloedige thematisatie die Phantasialand heeft aangebracht. Taron is bijna volledig omringd door uitstekend vormgegeven valse rotsen en vliegt boven, onder en door een middeleeuws dorpje.

Die graad van thematisatie zal je dus niet kunnen beleven bij de Chinese kloon al mag je zeker geen kale bedoening verwachten. Het park heeft echt wel thematisatie aangebracht rondom All Speeds, maar de thematisatie graad van Phantasialand evenaren is een taak waar weinig parken aan kunnen voldoen. Taron in een andere omgeving is echter een interessant gegeven, in Phantasialand is de baan ijzersterk. Hoe zou deze Chinese versie zich daartegenover beleven?

7. Monster – Gröna Lund (Zweden)

© Gröna Lund

Pas op de zevende plaats komen we de eerste Europese achtbaan tegen. Maar niet de minste… Als je één park zou noemen waar je nooit een B&M inverted coaster zou verwachten zou het Zweedse Gröna Lund een veelgenoemd antwoord zijn. Het park moet het doen met een zeer kleine oppervlakte en heeft nu al enkele coasters door elkaar moeten bouwen.

Toch zijn ze erin geslaagd daar nog een inverted coaster van B&M tussen te proppen. B&M staat nochtans niet bekend om hun compacte lay-outs maar het is hun toch gelukt. Dat maakt Monster al meteen uniek in zijn soort en is één van de redenen waarom deze baan hoog op ons lijstje staat.

Monster zal gegarandeerd een heel andere ervaring afleveren dan alle andere B&M inverted coasters. Het is een baan die je moeilijk op statistieken kunt beoordelen, die zijn louter bekeken niet speciaal want gezien de locatie kon men niet hoger, langer, sneller gaan… Monster is echt een baan die je zal moeten gaan berijden om te weten welk vlees je in de kuip hebt.

6. Abyssus – Energylandia (Polen)

© Energylandia

Het is ons lijstje al goed duidelijk dat Vekoma enorm succesvol is in China maar gelukkig voor ons (want toch een pak dichter bij huis) is ook het Poolse Energylandia fan van de Nederlandse fabrikant. De groei van Energylandia is mirakuleus en ze hebben al maar liefst zes achtbanen van Vekoma in werking! En daar komen in 2021 nog 2 nieuwe Vekoma banen erbij.

En van die 2 nieuwe banen kijken wij enorm uit naar Abyssus, een lanceer achtbaan van het Shockwave model. Van dat model is er trouwens nog een nieuwe achtbaan in opbouw die dit jaar moet openen. In China natuurlijk… Maar Abyssys is toch ietsje anders want deze heeft een extra lancering.

© Energylandia

Abyssus is 1.316 meter lang, 38,5m hoog en zal een topsnelheid van 100 km per uur bereiken. Er zijn 4 inversies in de baan verwerkt. Dit model is dus ietsje kleiner en trager dan het Firestorm model dat eerder in onze top 20 aan bod kwam maar toch lijkt Abyssus ons de betere achtbaan. Ook hier zijn er snelle bochtenwisselingen in overvloed en wordt alles botersoepel genomen, die extra lancering en de inversies die erin zitten maken Abyssus toch een stukje interessanter.

Bovendien heeft Energylandia een concept-art vrijgegeven waar heel wat thematisatie rond de baan en de zone erom heen te zien is. Of dat effectief zo zal zijn valt nog af te wachten, het Poolse park heeft namelijk al vaak veelbelovende concep-arts getoond die dan niet of slechts halfslachtig werden gerealiseerd. Abyssus is in ieder geval een nieuwigheid die heel wat Europese achtbaanfans naar Polen zal trekken.

5. Pantheon – Busch Gardens Williamsburg (Verenigde Staten van Amerika)

Launch coasters zijn hot. En niet alleen Vekoma is goed in dat type achtbaan, Intamin is altijd de leider geweest in dit segment. Een positie die ze niet zonder slag en stoot zullen afgeven, dat bewijzen ze alweer met Pantheon dat later dit jaar moet open gaan in Busch Gardens Williamsburg.

Pantheon is een multilaunch coaster met een uitgerekte lay-out die goed gebruik maakt van het terrein waar het park rijk aan is. Halverwege de baan zit er een triple launch verwerkt, Intamin pakt uit met een razendsnelle trackwissel die dit trucje mogelijk moet maken. De enorme zero-g-roll en bovenal de enorme outbanked turn die Intamin in Pantheon verwerkt heeft doen ons smullen.

4. Ride to Happiness – Plopsaland De Panne (België)

Had je ons een paar jaar eerder voorspeeld dat Amerikaanse achtbaanliefhebbers uitkeken naar een nieuwe achtbaan in België hadden we je vierkant uitgelachen. En toch is dat realiteit geworden, de Belgische pretparkwereld zal in 2021 wereldwijd in de spotlights staan bij iedere achtbaanliefhebber ter wereld.

© Plopsa

Eén van de redenen waarom is de Ride to Happiness die Plopsaland De Panne deze zomer zal openen. Niet zozeer vanwege het thema van Tomorrowland, een Belgisch festival dat wereldwijd erg populair is, maar vooral vanwege de aard van de baan. Plopsaland maakte de gewaagde keuze voor een extreme spinning coaster van Mack.

Steve Van De Kerkhof raakte overtuigd na een ritje op Time Traveler in Silver Dollar City, tot nu toe de enige extreme spinning coaster ter wereld. Plopsa’s Ride to Happiness wordt dus de tweede van zijn soort en de allereerste in Europa. De baan is 920m lang, 33m hoog en zal een topsnelheid van 90 km per uur bereiken.

© Plopsa

Je zal er 5 keer in overkop gaan, de baan bevat onder andere een banana roll. Deze coaster wordt de eerste Europese achtbaan met dat element in verwerkt. Er zijn 2 LSM lanceringen waarvan de 2e lancering op een heuveltje is gelegen, dat zou een mooie portie airtime moeten opleveren. En al dit klinkt al enorm veelbelovend voor een normale achtbaan… maar bedenk dan dat je dit alles aflegt in een karretje dan kan spinnen!

Heel wat om naar uit te kijken en sowieso een achtbaan waar élke Belgische achtbaanfan trots op zal zijn. In een tijd waarin we getroffen zijn door een pandemie en reizen afgeraden wordt, zal het een deugd zijn dat we niet meer naar het buitenland hoeven te gaan om een wereldbaan te kunnen doen.

3. Kondaa – Walibi Belgium (België)

Het strafste van allemaal is dat de Ride to Happiness niet eens de enigste nieuwe wereldachtbaan is die in 2021 zal openen in België. Ook Walibi Belgium laat de spieren rollen met Kondaa, de eerste megacoaster van ons kleine landje. Daarvoor hebben ze aangeklopt bij Intamin, samen met hun Zwitserse collega’s van B&M de marktleider in dit type achtbaan.

© Walibi Belgium

Intamin staat erom bekend volledig de grenzen op te zoeken qua intensiteit en innovatieve lay-outs. Dat ze op dat laatste vlak ook naar RMC hebben gekeken valt ook op bij Kondaa. Walibi’s mega coaster zal ook ondermeer een outbanked turn en wave turn hebben. Ook is de non-inverting cobra roll een wereld’s eerste, een gimmick of een cool nieuw element?! Dat zal bij de opening blijken.

© Walibi Belgium

En ook qua thematisatie mogen we wat verwachten. Op dat vlak heeft Walibi Belgium de laatste jaren enorme stappen gezet. Zie maar naar Karma World en de aankleding rondom Tiki Waka. En op alle bouwfoto’s die we gezien hebben ziet het er naar uit dat ook Kondaa die trend verder zet.

Van Kondaa kunnen we een echte airtime machine verwachten, gemaakt door één van de beste fabrikanten in de industrie. De Belgische achtbaanfans gaan 2021 nooit vergeten!

2. VelociCoaster – Universal Islands of Adventure (Verenigde Staten van Amerika)

Hoe dichter je bij plaats 1 komt, hoe moeilijker de keuze wordt. De tweede plaats behalen is voor niemand leuk maar er worden héél wat goede achtbanen geopend dit jaar en het staat allemaal dicht bij elkaar. De achtbaan die wij op #2 zetten zou ook evengoed op #1 of #3 of nog ergens anders kunnen eindigen, uiteindelijk hangt het allemaal af van persoonlijke voorkeur.

© Universal Islands of Adventure

Die tweede plek in onze top 20 gaat naar VeliciCoaster van Universal Islands of Adventure. Minpunten voor de verschrikkelijk onoriginele naam, Universal heeft er wel een handje van (zie Decepticoaster…). Maar dat is eigenlijk ook het enige slechte wat we over deze baan kunnen zeggen, over alles anders niks dan lof!

VelociCoaster doet enorm hard aan Taron denken. Het is ook een multilaunch coaster van Intamin, volledig in het zwart die aan een snel tempo door zijn baan vol bochtenwisselingen raast. In tegenstelling tot Taron heeft deze baan wel inversies, 4 in totaal. De zero-g-stall is een favoriete inversie van heel wat achtbaanliefhebbers en zit ook in deze baan verwerkt, daarnaast trekt vooral de barrel roll laag tegen het water de aandacht. De trein zal daar aan hoge snelheid tempo doorheen razen, iets wat Intamin voorheen probeerde bij Maverick in Cedar Point.

© Universal Islands of Adventure

Daar waren de g-krachten echter te hoog en moest dat element nog voor de opening er weer uitgehaald worden. Daar lijken ze nu echter beter aangepakt te hebben wat ongetwijfeld een sensationele ervaring zal worden. Universal is ook niet zuinig geweest met thematisatie waardoor de vergelijking met Taron verder getrokken kan worden. Het IP van Jurassic World is enorm populair en zal dus ook voldoende niet-achtbaanfans naar het park lokken. Dat Velocicoaster als mogelijk nieuwe wereld’s beste achtbaan wordt genoemd door achtbaanfans hoeft niet te verbazen. Deze baan had evengoed op #1 kunnen staan…

1. Iron Gwazi – Busch Gardens Tampa (Verenigde Staten van Amerika)

Maar Universal Islands of Adventure is niet het enige park in Florida dat een gooi doet naar de titel van ’s werelds beste achtbaan, alsof Orlando nog niet aantrekkelijk genoeg was voor de achtbaan- en pretparkliefhebber… Busch Gardens Tampa had met Gwazi duellerende GCI’s staan die niet erg meer geliefd waren bij de fans omdat ze enorm ruw zijn geworden over de jaren heen. In 2015 besloot het park Gwazi dan maar te sluiten. De houten achtbanen bleven echter nog jaren rechtstaan.

© Busch Gardens Tampa

En zoals dat dan gaat met versleten houten achtbanen werd RMC als mirakeldokter naar voren geschoven. De Amerikaanse fabrikant toverde een iBox herwerking van Gwazi uit zijn mouwen. De duellerende woodies werden omgetoverd naar één hybride coaster. Een uitstekende keuze om het duellerende aspect niet te behouden. Bij de hervorming van Colossus naar Twisted Colossus in Six Flags Magic Mountain heeft men dat duelleren er wel ingehouden, weliswaar in één en hetzelfde circuit, en dat haalt toch het tempo halverwege de baan er weer uit.

© Busch Gardens Tampa

Iron Gwazi heeft statistieken meegekregen die Cedar Point’s Steel Vengeance op sommige vlakken overtreffen. Iron Gwazi is hoger, sneller en steiler dan wat voor vele fans de allerbeste achtbaan ter wereld is. Dat is straf en als je dat kan, kan je ongetwijfeld ook een gooi naar die titel doen. Zal Iron Gwazi dat kunnen opeisen?

RMC heeft weer al hun gekende trucs bovengehaald. Zero-g-stall, overbanked curve, barrel roll downdrop… het zijn elementen van de hand van meester ontwerper Alan Schilke. Afgaande van de eerste POV video’s zal Iron Gwazi zeker één van ’s werelds beste achtbanen worden. Ofdat die de beste zal worden gaan we graag zelfs gaan uittesten… ooit.

Ben jij het eens met onze top 20? Of zou jij toch de achtbanen iets anders raten? Zijn er nog andere achtbanen die dit lijstje zouden moeten halen? Laat het ons weten en stuur ons een mailtje!