Het einde van een blauw icoon…

Een achtbaan in je eigen tuin, de droom van elke achtbaanliefhebber… John Ivers, een Amerikaanse man uit de staat Indiana maakte die droom waar! Met The Blue Flash en Blue Too creëerde hij twee iconische coasters. Maar net zoals meneer Ivers zelf, gaan de twee banen nu op een welverdiend pensioen…

© Jonathan Sanssens

John Ivers is geen ingenieur of wiskundeknobbel. Voor het maken van The Blue Flash ging hij er gewoon voor en gebruikte hij zijn eigen buikgevoel. Zijn beroep als lasser maakte dat mr. Ivers wist hoe hij de baan in elkaar moest steken. Van zijn werkgever kocht hij wat oud ijzer tegen een gunstige prijs en hij ging aan de slag.

The Blue Flash was geboren! Het kostte de man zo’n 1.500 dollar maar daar stond dan een achtbaan met lift, first drop en corkscrew in zijn eigen tuin. De achtbaan ging viraal en mr. Ivers ontving nieuwscrews van over de hele wereld. Zeg backyardcoaster tegen eender welke achtbaanliefhebber, en de kans is groot dat ze aan The Blue Flash denken.

De kurkentrekker en de 4 G’s die de baan daar trekt maakt dat de baan een echte thrillcoaster is. Daarom besloot mr. Ivers nog een tweede backyardcoaster te maken, meer geschikt voor zijn kleinkinderen: Blue Too. Deze heeft een iets simpelere lay-out maar het blijft een leuke en uniek ervaring.

© Jonathan Sanssens

Achtbaanliefhebbers waren altijd welkom bij mr. Ivers indien hij thuis was om een ritje te komen maken. Zo heeft mr. Ivers heel wat nationaliteiten over de vloer gekregen en de beste man genoot van het plezier dat de banen bracht aan elke bezoeker. Ondertussen zijn er nog wel backyardcoasters verschenen, maar het is een veilige gok om te zeggen dat John Ivers de eerste was. In ieder geval maakte hij de meest iconische backyardcoaster ooit.

Maar aan alles komt een einde. Na 18 jaar dienst zijn de banen gewoon op. Er was al een gewichtslimiet van 83 kilogram gesteld in 2018 omdat de baan het anders niet meer zou aan kunnen. Nu heeft mr. Ivers besloten dat het genoeg is geweest. Het nieuws werd bekend gemaakt in een documentaire op YouTube.