Gemütlich halsoverkop in Tripsdrill

Dag 3 van mijn grote – en enige – pretparktrip in 2020 was zonder twijfel het zwaartepunt van de trip. Want op die dag stond Tripsdrill op het programma! Niet een park dat met een groot aantal resorts of achtbanen kan uitpakken zoals Phantasialand en Europa Park, maar op hun eigen manier ontzettend charmant. Of zoals de Duitsers het zeggen: gemütlich!

ingang Tripsdrill

Buiten dat Tripsdrill gewoon een erg gezellig parkje is met enkele leuke attracties, was er nu nog wel een extra reden om richting Cleebronn af te reizen. Het park pakte in 2020 uit met twee nieuwe achtbanen! Alle twee van Nederlandse makelij waaronder de eerste Suspended Thrill Coaster, afgekort gewoon de STC en de opvolger van de beruchte SLC. Naar die laatste kijken we als achtbaanfans met veel afschuw maar de STC trekt alleen maar enthousiasme aan.

Logisch ook dat de nieuwe Vekoma’s het eerste doel van de dag waren. De achtbanen liggen vrij vooraan in het park en dat is wat het park wel kon gebruiken. De andere achtbaantoppers (Karacho, G’Sengte Sau) liggen tezamen achteraan het park. Hals-über-Kopf en Volldampf zoals de twee nieuwste aanwinsten heten, zullen ongetwijfeld helpen om een betere bezoekersspreiding te verkrijgen.

Hals uber Kopf zero-g-roll

Normaal wil je juist nieuwe achtbanen die dicht bij de ingang liggen mijden ’s morgens vanwege drukte, maar druk was het niet en na een treintje of twee wachten konden we al instappen in het comfortabele treintje met heupbeugels van Hals-über-Kopf. Diezelfde ‘drukte’ bleef het zowat de hele dag, wat ons in staat stelde om talloze ritjes op de nieuwste aanwinst te maken gedurende de dag.

En waren de hoge verwachtingen terecht?! Absoluut! Hals-über-Kopf doet me echt naar méér Vekoma’s verlangen. Iets wat ik tot een paar jaar terug nooit verwacht had te zeggen… De STC rijdt botersoepel en heeft een erg vloeiende lay-out waar wisselend bochtenwerk elkander snel afwisselt op een goed tempo. Criticasters kunnen eventueel nog claimen dat de drie inversies van de achtbaan nogal erg op elkaar lijken en dat klopt wel. Maar persoonlijk vind ik ze alle drie erg leuke inversies die ook aan de juiste snelheid genomen worden. Vekoma, aub, meer van dit!

Volldampf en Hals uber Kopf

Tesamen met Hals-über-Kopf werd ook Volldampf van Vekoma toegevoegd aan het aanbod. Volldampf is een junior boomerang coaster zoals we er al meer hebben zien verschijnen de laatste jaren. Het station van deze baan was al redelijk afgewerkt. Naar goede gewoonte koos Tripsdrill ervoor om de thematisatie van beide banen over meerdere jaren af te werken, wie dus het volledige afgewerkte plaatje wil zien kan dus best nog even wachten om richting Tripsdrill te gaan.

De baan zelf was leuk maar niets speciaals, ik denk dat ik qua rit Raik (Phantasialand) hoger inschat. Maar de baan heeft wel heel erg leuke interactie met Hals-über-Kopf en past perfect in het familiale karakter van Tripsdrill. En het treintje is prachtig afgewerkt, daar bestaat geen twijfel over.

Weinkubel fahrt

We pikken een ritje op Seifenkisten-Rennen mee, een leuke rondrit in zeepkisten. Trackless ook maar onze pogingen om toch van het pad af te gaan waren onsuccesvol. Heel dit gedeelte van het park staat vol met zulke gezellige, foute maar toch enorm plezante attracties. De meest plezante is zonder twijfel Weinkübelfahrt waar je een rondrit maakt in een wijnvat. En die vaten kunnen spinnen, met het juiste gezelschap plezier gegarandeerd en meer gespin dan sommige spinning coasters je kunnen aanbieden.

Gemütlichkeit is een enorm populair Duits woordje bij niet-Duiters. Om dat woord te beschrijven is een bezoekje aan Tripsdrill eigenlijk perfect. Het park straalt gemütlichkeit uit. Verwacht geen grote rotswerken of een mainstreet met ultragedetailleerde gebouwen. Tripsdrill ligt lekker in het groen en heeft authenticiteit aan hun hoofdthema behouden: het Schwaben anno 1880.

Ook opmerkelijk aan Tripsdrill is dat het nog al zijn achtbanen in gebruik heeft die het ooit heeft geopend. Voor een park geopend in 1929 zou het niet verwonderlijk zijn dat er al achtbanen uit dienst zijn gehaald maar dat heeft het park dus nog niet gedaan. Het park opende pas wel heel laat zijn eerste achtbaan, dat gebeurde in 1986 met de opening van Rasender Tausendfüssler. Dat is een Tivoli large van Zierer zoals er velen van bestaan.

Daarna duurde het toch twaalf jaar tot Tripsdrill zich aan een nieuwe achtbaan waagde maar het park pakte meteen groots uit. In 1998 zette het park zich op de kaart van de Europese pretparkliefhebbers met de opening van G’Sengte Sau. Dat was niet alleen de eerste bobsled coaster van Gerstlauer maar tevens ook de allereerste achtbaan van Gerstlauer! Nu kun je misschien een bobsled coaster niet echt groots noemen, G’Sengte Sau is maar 16 meter hoog en is nog geen 500 meter lang.

Gsengte Sau

Het is vooral de thematisatie die hier in het oog springt. Tripsdrill bouwde er een volledig kasteel rond in Zwaabse stijl. En een jaar na de opening van G’Sengte Sau opende het park Jungbrunnen, een log flume die verstrengeld zit met de achtbaan en het kasteel. De grote drop van Jungbrunnen vanuit het hoogste punt van het kasteel met G’Sente Sau die meerdere malen door het kasteel gaat is een iconisch zicht.

En los van de thematisatie is G’Sengte Sau ook gewoon een erg leuke achtbaan, in mijn ogen misschien zelfs nog de beste bobsled coaster die Gerstlauer gebouwd heeft (al zijn er nog heel wat leuke exemplaren die ik nog moet ontdekken). De baan is ook vandaag nog steeds een sterkhouder in het aanbod van het park. Enkele vinnige bochtjes gecombineerd met de haarspeldbochten en een serie aan airtime heuveltjes maken van G’Sengte Sau een bescheiden topper met hoge herhalingswaarde.

Jungbrunnen

Natuurlijk mag de log flume Jungbrunnen ook niet overgeslagen worden, zeker op een warme zomerdag is deze attractie ideaal voor wat verkoeling op te zoeken. En die verkoeling begint al in de wachtrij want je passeert een stukje splashzone van de grote drop en als je eventjes niet goed oplet… De bootjes zijn trouwens vormgegeven als badkuipen, alweer een grappige en originele touch van het park. Jungbrunnen heeft met drie drops en een befaamde darkride scene heel wat te bieden en kan zeker bij de top van Europese log flumes gerekend worden.

We hoeven niet ver te gaan voor de volgende achtbaan want in dit hoekje van het park heeft men opeenvolgend na G’Sengte Sau nog twee andere achtbanen neergezet. Tien jaar na de bobsled coaster van Gerstlauer opende het park Mammut, een houten achtbaan die volledig ontworpen en gebouwd werd in Duitsland, een primeur. De baan werd grotendeels door de firma Cordes Holzbau ontwikkeld, een ingenieursfirma die zich specialiseert in hout. Zij hadden eerder al meegewerkt aan de constructie van Balder (Liseberg, Zweden), Colossos (Heide Park, Duitsland) en El Toro (Six Flags Great Adventure, Amerika).

Mammut

De baan was ontworpen door het befaamde bureau van Werner Stengel en Gerstlauer leverde de treintjes en alle nodige techniek voor de baan. Een unieke samenwerking tussen heel wat spelers maar leverde dat ook een unieke ervaring op?! Niet echt om eerlijk te zijn, de rit kan moeilijk spannend of leuk genoemd worden. Bovendien is de baan tegenwoordig vrij ruw geworden waardoor het aantrekkelijker is om deze baan gewoon over te slaan als je hem al op je coaster counter hebt staan. Pluspunten wel voor de pre-show vlak voor de lift, dat is echt wel een meerwaarde en eigenlijk het beste aan de hele belevenis van Mammut.

Karacho tophat

Vijf jaar later kwam er weer een achtbaan bij in dit hoekje en weer sprak het park hun goede connectie met Gerstlauer aan. Karacho opende in 2013, het heeft wel nog een paar jaar langer geduurd eer het park de volledige thematisatie rondom de baan afgewerkt had. Met deze launch coaster van Gerstlauer haalde het park zijn eerste echte thrill coaster in huis. Het was de eerste achtbaan die over de kop ging in Tripsdrill en het was samen met Smiler (Alton Towers, UK) – die in hetzelfde jaar opende, weliswaar vroeger dan Karacho – ook de eerste infinity coaster van Gerstlauer.

Karacho

Dat betekent heupbeugels in plaats van schouderbeugels! En dat maakt de beleving zoveel beter. Karacho is een typische launch coaster van Gerstlauer: heel wat punch op een kleine oppervlakte. De lancering is krachtig en blaast je de tophat over waarna een parcours vol bochten en inversies volgt. Het is een fantastisch baantje dat je misschien zou vergeten als je over Europa’s beste launch coasters praat, maar er valt wat voor te zeggen om Karacho bij de beste in zijn soort te rekenen. Zelfs met de komst van de fantastische Hals-über-Kopf is Karacho de beste achtbaan van het park, al is het moeilijk kiezen. Beide banen zijn fantastisch in hun eigen manier. Het is maar wat je verkiest: de souplesse van Vekoma of de compacte punch van Gerstlauer.

Waschzuber Rafting

Er zijn gelukkig niet alleen achtbanen in dit ene hoekje van het park, er is ook een rapid river te vinden. Waschzuber Rafting is zelfs voor G’Sengte Sau en de hele bataclan geopend, in 1996 namelijk. Tripsdrill gewijs werd er ook hier voor een origineel thema binnen het hoofdthema gekozen. Deze rapid river van Hafema is namelijk gethematiseerd naar… de was. De wachtrij toont hoe men in het oude Schwaben de was deed. Erg nat is hij, jammer of gelukkig, niet. Er zit ook een draaikolk in zoals de meeste rapid rivers van Hafema dat hebben maar hier duik je die draaikolk wel niet in zoals El Rio van Bobbejaanland dat wel doet bijvoorbeeld. Waschzuber Rafting was dan ook nog maar de tweede rapid river die Hafema gebouwd heeft.

Het was niet erg druk tijdens ons bezoek aan het park, na alle attracties te doen die we wouden doen hadden we dus alle tijd van de wereld om bisritjes te gaan maken. Natuurlijk ook eventjes langs het Vinarium gestopt om ons wijnglasje af te halen, dat gewoon in je entreeprijs zit inbegrepen. Gewoon rond slenteren in dit park is ook al een attractie op zichzelf, het is zo charmant en gezellig dat je je hier geen minuut kunt vervelen. Tripsdrill mag dan wel geen achtbaanparadijs als Europa Park zijn of gigantische thematisatie zoals Phantasialand aanbieden maar het park is voor mij even goed een must-do als het op Duitse pretparken aankomt. Een park waar iedereen die zichzelf pretparkliefhebber noemt ooit eens moet geweest zijn. En bij één bezoekje zal het ongetwijfeld niet blijven.

Ontdek meer Tripsdrill in onze fotogalerij van het park.