10 ondergewaardeerde achtbanen

Als we naar onze favoriete achtbanen, de beste achtbanen, gevraagd worden zijn het meestal de usual suspects die over onze tongen gaan. Walibi Hollands nieuwe Untamed, Shambhala in Port Aventura en Phantasialand’s Taron… iedereen kent ze wel en er wordt volop over gesproken en geschreven in de pretpark community. Maar er bestaan natuurlijk nog veel andere erg leuke achtbanen waar er veel minder over gesproken wordt! In dit lijstje, geen top zoveel of in volgorde van, leggen we 10 achtbanen op tafel die best wat meer aandacht en liefde verdienen.

Junker – Powerland (Finland)

© Roopeank

Gerstlauer is een fabrikant die door sommige fans met een scheef oog bekeken wordt. In België maakten ze hun introductie door Typhoon in Bobbejaanland neer te zetten. Niet echt meteen de beste kennismaking… Maar Gerstlauer is gegroeid en bewees dat het echt wel topbaantjes kan afleveren. Zoals bijvoorbeeld… Junker!

Junker is wat Gerstlauer zelf een infinity coaster noemt. Junker bevat een stevige lancering, van 0 km/u naar 104,4 km/u is erg knap! De groene baan bevat heel wat leuke elementen, zoals een tophat met een mooie portie airtime, en het ritverloop is erg goed. Hoogtepunt van deze baan is de fantastische hangtime die je krijgt in de Finnish loop (een soort uitgerekte looping).

Dus waarom spreken we zo weinig over deze baan als het over de beste launch coasters in Europa gaat?! Het kan niet anders dat zijn locatie zijn grootste pijnpunt is. Junker ligt in Powerland, en dat is een pretpark in Finland. Finland ligt nogal ver van de Benelux af en springt daarom een pak minder in oog bij pretparkfans hier dan de parken nabij.

Maar Powerland ligt zelfs in Finland vrij afgelegen, er is geen echt grote stad nabij het park en er geraken heeft dus best wat voeten in de aarde. Op coaster-count zie je dat Junker maar door 133 gebruikers bereden is – ter vergelijking: Taron heeft op dezelfde website 2.635 berijders, dat is 19 keer meer dan Junker! Ben je nog niet naar Finland geweest?! Junker is een fantastische reden om daar toch eens werk van te maken.

Lisebergbanan – Lisebergbanan (Zweden)

We blijven in Scandinavië rondhangen, meer bepaald in een buurland van Finland. Liseberg is ongetwijfeld erg gekend en geliefd bij de pretparkfans. Het is het grootste park van Zweden en wordt als één van de betere parken van Europa gerekend. Vraag naar de beste achtbanen van dit park en men komt uit bij Helix, Balder of Valkyria.

En in dat rijtje zou eigenlijk ook Lisebergbanan genoemd mogen worden. Het is weliswaar de oudste achtbaan van het park maar net zoals andere Schwarzkopf baantjes, rijdt deze ouwe getrouwe nog even top zijn rondjes als weleer. Gelegen op de heuvel die Liseberg flankeert maakt de baan uitstekend gebruik van het terrein. Lisebergbanan mag gerust als beste terreincoaster ter wereld beschouwd worden.

Vandaag wordt Lisebergbanan letterlijk en figuurlijk overschaduwd door Helix. Maar noteer de baan toch maar met stip als je Liseberg bezoekt.

Dwervelwind – Toverland (Nederland)

Ook dichter bij huis zijn er bescheiden toppertjes te vinden. Zoals onder meer Dwervelwind in Toverland, in het Nederlandse Sevenum. Het park gooide hoge ogen vorig jaar door twee nieuwe themazones te openen waarvan één zone een gloednieuwe B&M wingcoaster omvat. Fenix is een fantastische baan, meer daarover kan je in #CoasterWorld terug vinden. Daarvoor was de woodie Troy het uithangbord van het Limburgse park.

Maar Toverland heeft nog een erg goede coaster staan… Dwervelwind! Zeggen dat het ‘maar’ een spinning coaster is doet deze baan en het gehele type coaster te weinig eer aan. Spinning coasters zijn erg leuke banen die jong én oud aanspreken. En dat doet Dwervelwind fantastisch. Mack wordt wel geroemd om hun goede lay-outs en dat heeft het ook verwezenlijkt bij Dwervelwind.

Het belangrijkste aspect, het spinnen, zit erg goed bij Dwervelwind. De herhalingswaarde van deze baan is dus erg groot. Met deze baan heeft het park echt wel een pareltje in huis gehaald. Je hoeft trouwens niet perse naar Toverland te gaan om deze baan te doen. In het Franse Le Pal staat exact hetzelfde model.

Van Helsings Factory – Movie Park Germany (Duitsland)

Movie Park Germany is nu niet echt het park dat je kan aanraden voor een echte achtbaanliefhebber. Bandit staat bekend als één van de pijnlijkste achtbanen ter wereld en voor de rest staat er dan nog een Vekoma SLC en wat kiddie coasters. Sinds 2017 is daar Star Trek bijgekomen, een triple launch coaster van Mack die ongetwijfeld de beste baan van het park genoemd mag worden. Maar toch is er nog een andere achtbaan waar je naar Bottrop, Duitsland voor zou moeten gaan…

Van Helsings Factory, een baan die je niet meteen aanspreekt als je louter naar de statistieken kijkt. Een baan van amper 400 meter lang en 8 meter hoog klinkt als iets waar je je kleuter op zou zetten. Vergis je echter niet, want ondanks die zeer bescheiden statistieken levert Van Helsings Factory een erg leuke rit af en zit er zeker nog wat punch in de baan.

Het park is er ook in geslaagd om de baan goed aan te kleden – er zijn grotere parken die hun indoor achtbaan gewoon in een grote donkere hal laten rijden zonder ook maar iets van effecten of thematisatie onderweg… Van Helsings Factory mag zeker als een bescheiden toppertje gerekend worden en een goede reden om toch eens Movie Park Germany mee te pikken.

Megafobia – Oakwood (Wales)

We zijn het laatste decennium goed verwend geweest als het op woodies aankomt in Europa. Er zijn een paar monsterlijke GCI banen verschenen (Troy, Joris en de draak, El Toro…) en ook RMC komt om de hoek piepen. Voor al dat verscheen, waren er maar twee houten achtbanen die voor de titel van ‘beste woodie’ in Europa mochten strijden.

Je had enerzijds Tonnerre de Zeus in het Franse Parc Asterix en anderzijds Megafobia in Oakwood. En die laatste baan wordt helaas te vaak vergeten. Hij is net als zijn Frans broertje gebouwd door Custom Coasters International en is een erg krachtige, compacte baan. Megafobia grijpt je de hele rit vast en laat je pas in de eindremmen los.

Net als Junker heeft Megafobia zijn locatie niet echt mee om de lof te krijgen die hij verdient. Het park ligt helemaal ten westen in Wales en om het park te combineren met andere grote parken in het Verenigd Koninkrijk moet je wel een serieuze omweg voor lief nemen. Ook hier spreken de cijfers van coaster-count boekdelen. Megafobia heeft 469 berijders. Wicker Man in Alton Towers, ook in het Verenigd Koninkrijk, heeft er 811. Dat is bijna het dubbele ondanks dat Wicker Man 22 jaar later is geopend… En als we het vergelijken met Troy is Megafobia echt een kleine mier, die heeft meer dan 4 keer keer zoveel berijders – 2.133 namelijk.

Han-Katten – BonBon Land (Denemarken)

We zijn weer terug in Scandinavië. Ook in het Deense BonBon Land is er een bescheiden topper te vinden: Han-Katten! Het is de tweede spinning coaster in deze lijst, een teken dat heel dat type coaster ondergewaardeerd wordt?! Of misschien vinden wij het gewoon té leuk…

Maurer Söhne wordt vaak als beste fabrikant van spinning coasters aangewezen, niet geheel onlogisch als je banen als Dragons Fury (Chessington) en Tarantula (Parque de Atracciones Madrid) op je conto mag schrijven. Maar de allerbeste rit op een spinning coaster kan je op een Gerstlauer beleven.

Han-Katten is in één ding enorm goed: spinnen. En laat dat nu net de core business van een spinning coaster zijn. Verwacht maar rond te draaien vanaf het moment dat je van de lift af bent… tot je terug in het station bent. Het aantal rondjes dat je rond draait valt niet op je handen te tellen en je draait zoveel rond dat je het baanverloop ook niet echt meer kan volgen.

Een enorme portie plezier is het gevolg van het berijden van deze meesterlijke spinning coaster. En een extra excuus om dit mega foute pretpark in Denemarken te gaan bezoeken. Als je dat nog nodig had, dit is tenslotte het park waar men een achtbaan naar een hondendrol heeft gethematiseerd…

Goldrush – Slagharen (Nederland)

Bobbejaanland trok onlangs de aandacht naar zich toe met de opening van Fury, een nieuwe triple launch coaster van Gerstlauer. Een erg goede baan en fantastische aanwinst voor het park, maar laten we het origineel ook eens onder de schijnwerpers zetten.

Het was een gedurfde keuze van Wouter Dekkers om de oude Thunder Loop te sluiten en daar een triple launch coaster van Gerstlauer in de plaats voor te zetten. De oude Schwarzkopf was op en onderhoud werd te duur, dus de baan moest weg ondanks dat hij enorm geliefd was bij de fans. Deze baan vervangen ging dan ook geen simpele taak zijn.

Maar Goldrush bleek die taak met verve uit te voeren. De baan was snel geliefd onder degenen die hem bereden hadden. Ondanks dat de baan in drie keer gelanceerd wordt, zijn de lanceringen goed en de rest van de baan is ook vrij leuk. Het beste moment van Goldrush is ongetwijfeld de hangtime die je krijgt nadat je achteruit, door het station, lanceert en eventjes op de laatste inversie blijft hangen.

Orkanen – Farup Sommerland (Denemarken)

Scandinavië alweer! Daar lijken ze toch echt wel veel goede banen te hebben. Zo ook in het Deense Farup Sommerland. Daar hebben ze met Lynet een erg leuke Gerstlauer launch coaster maar dat is niet de baan die we willen belichten. We gaan het hebben over Orkanen.

Orkanen is een Vekoma suspended family coaster, iets dichter bij huis kan je zo’n type coaster terugvinden in Movie Park Germany. Die baan daar heeft weinig punch en interessants te bieden, en hetzelfde zou je van Orkanen kunnen denken als je hem ziet… Maar niks is minder waar!

Vele bochtenwisselingen aan een goede snelheid, die hij nergens lijkt te verliezen, leveren een erg leuke en verrassende rit op! Orkanen blijft ook gaan tot het einde want hij remt pas in het station volledig af, geen ruimte verspild aan een remsectie dus. Vekoma heeft ondertussen al acht versies van dit model gebouwd, je kan dus ook eventueel naar Energylandia of Dollywood gaan om deze leuke baan te beleven.

G’sengte Sau – Tripsdrill (Duitsland)

Tripsdrill kon niet ontbreken in deze lijst, dat hele park is al een bescheiden topper dat vaak wordt vergeten als men over Duitslands beste pretparken spreekt. En Tripsdrill heeft ook enkele leuke baantjes, waarvan G’sengte Sau een pareltje is.

Gerstlauer is in deze lijst al een paar keer voorbij gekomen – nee, we worden niet gesponsord door hun. G’sengte Sau is ook een Gerstlauer, namelijk de allereerste achtbaan die de Duitse fabrikant gemaakt heeft! De baan is van het type bobsled coaster, de unieke kijk van Gerstlauer op het type wilde muis achtbaan.

G’sengte Sau doet meer dan wat we van een wilde muis gewoon zijn. Korte gebankte bochten, scherpe ongebankte bochten, helixen en een serie bunny hops… G’sengte Sau heeft het allemaal. De hele rit is puur plezier en een bewijs dat een achtbaan niet de grootste, hoogste of snelste moet zijn om gewoon goed en plezierig te zijn.

Vampire – Chessington (Engeland)

Voor de laatste achtbaan in deze lijst steken we het kanaal over. Vampire is een suspended coaster… voor u hoofdpijn begint te krijgen, we hebben het hier niet over de gelijknamige Vekoma SLC van Walibi Belgium. Het gaat namelijk over een Arrow suspended coaster, waarbij het treintje onder de baan niet alleen hangt maar ook zijdelings swingt.

Dat kennen we van Bobbejaanland’s Dreamcatcher, maar die baan is door Vekoma gebouwd en niet echt interessant of leuk te noemen. Chessington’s Vampire is het origineel en één van de weinige Arrows die in Europa te vinden is. Alhoewel het een familie achtbaan is, heeft Vampire heel wat punch, er wordt heel wat zijdelings geswingd! De talrijke natuur die de baan omringt geeft nog een extra dimensie aan de baan.

Vekoma heeft echter wel een handje in deze baan, zij hebben namelijk de nieuwe treinen geleverd. Daardoor beleef je deze baan nu in een comfortabel zitje in plaats van in een logge bak, wat de ervaring alleen nog maar beter maakt.


Ken je nog zulke leuke achtbanen die de meeste fans vergeten of veel te weinig noemen?! Laat het ons weten via een mailtje. En dan kunnen we misschien nog een nieuwe lijst met ondergewaardeerde achtbanen opstellen!